15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://stiridecacao.ro 300

Un preot spune că a descoperit secretul Focului Sacru din Biserica Sfântului Mormânt. Adevăr sau blasfemie?

secretul Focului Sacru
8 Comments

S-au scris multe despre secretul Focului Sacru din Biserica Sfântului Mormânt, dar acum un preot armean spune că a descoperit cum se petrece „minunea”.

Preotul Samuel Agoïan, este reprezentantul Patriarhiei Armene la Ierusalim. Acesta a declarat cu mâna pe  inimă că a elucidat secretul Focului Sacru. Se pare că procedeul are  legătură cu Biserica Coptă.

Samuel Agoïan le-a spus reporterilor israelieni ce se întâmplă de fapt în momentul apariţiei miraculoase a Focului Sacru, conform celor de la Adevărul, care citează portalul de ştiri IsraelInfo, preluat de agenţia rusă Sputnik.

Care este de fapt secretul Focului Sacru?

Conform preotului, nu este nimic ieșit din comun. De fapt, focul ar fi de fapt aprins de către patriarhi de la un felinar pe ulei.  Prelații Bisericii Coptecare au fost și ei prezenți lângă preot în momentul interviului controversat.

„Dumnezeu face minuni, dar nu pentru a amuza oamenii“, a declarat preotul.  După cum era de așteptat, prelații Bisericii Copte, au reacţionat imediat și au cerut jurnaliştilor să se oprească din filmat.

„Ia-ţi camerele de aici, minte”, ar fi strigat unul dintre preoți.

În momentul respectiv, preotul armean a spus că reprezentanţii copţilor, spre deosebire de armeni, nu sunt prezenţi la ceremonia respectivă și că el știe mai bine ce se petrece de fapt întăuntru.

După cum știm deja, Focul Sfânt simbolizează lumina miraculoasă a Învierii lui Hristos. Despre acesta a vorbit și apostolul Petru, fiind considerat un element sacru de credincioşi.

Lumina Sfântă (în greacă: Άγιον Φως) sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox.

Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine.

A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice.

Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări cu comunități majoritare creștin-ortodoxe. (sursa Wikipedia).

Previous
Next
Narcis

Narcis Rosioru, Jurnalist

8 Comments

 • 20 martie 2018 at 1:05
  Gabriel

  Minunea chiar se petrece la Ierusalim! Am vorbit cu persoane care au luat parte la eveniment, în anii diferiți… Și nu este aprinsă de nimeni, ci pur și simplu este un foc imaterial, care câteva minute nu frige, iar apoi se materializează – și frige.
  Nu este vorba doar de lumina ce o scoate patriarhul ortodox din capela Sf. Mormânt, ci sunt mai multe asemenea aprinderi ale lumânărilor credincioșilor, în biserica cea mare, sau chiar în afara bisericii. Am văzut un articol cu o româncă ce declara.
  Nu este vorba de nici un fosfor, cum presupun neavizații, căci uneori, Sfânta Lumină răsare în aer în mai multe locuri, neașteptat, deasupra mulțimii. Mai multe mărturii istorice apar chiar din secolul 4, cea mai cuprinzătoare carte este: Sfanta Lumina – Minunea din Sambata Mare de la Mormantul lui Hristos, de Haralambie K. Skarlakidis.

  Reply
 • 21 martie 2018 at 18:37
  Gabriel

  Aș mai adăuga ceva… Este vorba despre o minune ortodoxă; Dumnezeu arată care este Biserica întemeiată de Mesia la Cincizecime… Fără a denigra pe nimeni, istoria și sfinții din toate timpurile mărturisesc că celelalte nu sunt decât grupări religioase inventate de oameni, fără putere mântuitoare. Mărtuie stă și minunea din 1579, când autortățiile musulmane nu au lăsat ortodocșii să slujească la Sfântul Mormânt… Iar Lumina sfântă a apărut mai târziu, unde au slujit ortodocșii. Cine vrea poate căuta pe google: Coloana despicată de Sfânta Lumină (1579). De unde și invidia armeanului… Au mai încercat și armenii și catolicii să slujească la Sfântul Mormânt, dar Lumina n-a venit…
  De altfel există 4 minuni ortodoxe anuale, la locurile sfinte (întoarcerea Iordanului, de Bobotează, coborârea norului pe Tabor, de Schimbarea la Față, și venirea stelei de la Betleem, de Nașterea Domnului – Crăciun) și două în insula Kefalonia: Crinii și Șerpii Maicii Domnului.
  „Cine are urechi de auzit, să audă.”

  Reply
 • 28 martie 2018 at 6:45
  Frusina

  Perfect spus. Bine informat. Mult citit.
  Domnul sa va aiba permanent in paza Lui. Apar tot felul de neinformati correct cu tot felul de bazaconii.
  Rautatea si nestiinta naste monstri.

  Reply
 • 3 aprilie 2018 at 14:30
  IOAN_EUGEN

  Acest preot armean ar trebui sa mearga ca paznic la mormantul lui LENIN in Moscova, nu are ce cauta la Sfantul Mormant. AU mai fost si altii care cautau sa explice ca nu e adevarat,daca nu ar fi adevarat atunci ,de ce nu te FRIGE flacara in primele 5 minute ?
  Cum se explica faptul ca in anumiti ani se aprind lumanarile la mai multi credinciosi odata cu a patriarhului? etc SA CREDETI CA E ADEVARAT EU AM FOST SI STIIU:

  Reply
 • 12 aprilie 2018 at 19:15
  sorin viespeanu

  Și, dacă are DREPTATE, ce faceţi, drajilor ? Singura flacără, care nu arde, de la început, este cea pe bază de … P (Phosphorus) !!!

  Reply
 • 13 aprilie 2018 at 15:12
  Madalina

  Felicitari,Gabriel!Si eu am o cunostinta,caruia i s a aprins lumanarea cand mers la Sfantul Mormant…Acel om era ateu,dar a mers acolo din curiozitate
  …Acun este monah la Manastirea Putna!Si eu am fost la Ierusalim…in Sfantul Mormant…iar sentimentele pe care le traiesti acolo…nu se compara cu nimic!HRISTOS A INVIAT!

  Reply
 • 21 mai 2018 at 13:20
  Olteanu Danut

  Cum de a plecat hristos in cosmos ? !

  Reply
 • 22 mai 2018 at 10:19
  alexandru visarion

  Pacat Doamne ca sunt atat de multi. Si an de an ei se inmultesc. Fara scoala dar cu credinta. Lapusneanu, sa traiesti.

  Reply

Leave a Reply